vrijdag 30 september 2016

Onze ervaring met Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen

Laatst bijgewerkt: 2-1-2017

Hierbij onze ervaring met Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen, voorjaar 2016.

Ze zullen het allemaal wel goed bedoelen en misschien is het slechts een kink in de communicatie-kabel, maar wij hebben veel onvoorziene kosten moeten maken.

Honden ter adoptie

Begin 2016 vonden wij op de site van Dierenhulp Zonder Grenzen enkele leuke honden. Na wat te hebben rondgesnuffeld kwamen we uit op Rocky (inmiddels Basje). Een op een (na wat speurwerk) Griffon Fauve de Bretagne of Podenco lijkende hond van 4 maanden oud. Hij was samen met zijn dode broertjes en zusjes gevonden langs de kant van de weg op een Grieks eiland.

Na wat over en weer gebeld te hebben kwam mevrouw B. langs die de stichting vertegenwoordigd. Gekeken werd naar onze kennis op het gebied van honden en de omgeving waar het dier terecht komt. Mede door deze handelswijze en het lage bedrag voor adoptie - financieel gewin leek niet aan de orde - besloten we met deze stichting in zee te gaan.

Jammer genoeg kregen we slechts een 3-tal foto's te zien en een video was niet mogelijk.

Onze Bas van Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen
Onze Bas van Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen

Hond ophalen van Schiphol

Na goedkeuring van onze situatie konden we het dier na enige tijd afhalen op Schiphol. Het was een leuke trip. Een familie-uitje. Na het tekenen van de adoptiepapieren waren we erg blij het hondje in ontvangst te kunnen nemen.

Wat ons echter meteen opviel is dat de hond een slechte gang had; hij had kromme achterpootjes en liep niet soepel. Omdat de stichting ons vertelde dat het dier medisch onderzocht was door een plaatselijke dierenarts dachten we dat de afwijkende pas van de hond kwam door de lange reis vanuit Griekenland.

Hij kwam immers in een bench met niet al te veel bewegingsruimte. Helaas bleek het niet aan de reis te liggen maar was er wel degelijk een medische oorzaak.


Naar huis

Vanaf Schiphol zijn we weer naar huis gereden. Dat ging prima. Basje had erge honger en dorst maar daar hadden we al rekening mee gehouden door brokjes en water mee te nemen.
Thuisgekomen was Bas een klein beetje angstig maar zeker niet overdreven. Hij moest natuurlijk even wennen aan de nieuwe omgeving. Maar snel was hij het baasje en voelde zich vrij genoeg om van alles te ondernemen.

We hadden hem snel zindelijk; slechts 1 plasje in huis gedaan, daarna nooit meer.

Patellaluxatie

De hond war onderzocht door een dierenarts in Griekenland maar we wilden Bas toch even laten checken door onze eigen dierenarts. We moesten er ook toch naar toe vanwege de verplichte castratie. De dierenarts zag meteen dat het fout was met zijn achterpoten;
ernstige patellaluxatie. Ofwel beide knieschijven liggen naast het bot en de beentjes zijn vergroeid. De oplossing? Uitgebreide botchirurgie; de anatomische afwijkingen is van dien aard dat complete stands-correcties nodig zijn.
2 x € 1500,- euro en 2 x 6 weken volledige "hokrust". Een jonge hond 3 maanden in een hok stoppen, zie je het voor je?

We zijn inmiddels zo gehecht aan onze lieve Bas dat we alles zullen doen om hem een goed leven te geven.

Hij liep vanaf het begin al als een konijn (Charlie Chaplin loopje, geen probleem voor ons) dus bij elk "medisch onderzoek" zouden alarmbellen moeten gaan rinkelen. Dit vindt de dierenarts in Kampen en de specialist in Steenwijk ook, en een medewerker - onze eerste contactpersoon - van de stichting is het er ook mee eens.
Een afwijking die bij elk medisch onderzoek meteen aan het licht had moeten komen. Elke dierenarts met ook maar de geringste kennis zou dit meteen opvallen vertelde onze dierenarts in Kampen en later Steenwijk.

Aarde aan Dierenhulp Zonder Grenzen!

Onze contactpersoon heeft na aanleiding van ons verhaal contact gezocht met de eerstverantwoordelijke van Dierenhulp Zonder Grenzen. We zijn inmiddels 6 weken en een aantal telefoontjes en e-mails verder maar we horen niks van de verantwoordelijke persoon/ personen.

Ondertussen zijn we ons aan het voorbereiden op de operaties. Vanwege de te verwachten artrose kunnen we dit niet te lang uitstellen.

Als er nieuws is over Bas dan zullen we dit bericht verder aanvullen. Hieronder nog enkele afbeeldingen van ons lieve hondje.




In dit filmpje zie je goed zijn naar buiten staande achterpootjes, omdat zijn knieschijven aan de binnenkant naast het bot liggen.



Update 3-11-2016

Nog steeds niks vernomen van Dierenhulp Zonder Grenzen. Ondertussen hebben we e.e.a. uitgezocht m.b.t. zijn operatie en zijn uitgekomen bij Dierenkliniek Steenwijk. Dierenarts Tobias van der Vlerk is gespecialiseerd in honden met patellaluxatie. Hij heeft ons te woord gestaan en helder geïnformeerd over de procedure en de revalidatie. Onze dierenarts in Kampen is niet gespecialiseerd in dergelijke ingrepen, vandaar dat we verder gezocht hebben. Dit was ook op advies van de Kamper dierenarts.

Bas zijn eerste patellaluxatie operatie staat gepland voor 7-11-2016.


Update 8-11-2016

Nog steeds niks vernomen van de leidinggevenden van Dierenhulp Zonder Grenzen. Bas is inmiddels geopereerd aan zijn linker achterpoot. De operatie is nog zwaarder gebleken dan gedacht maar is uiteindelijk goed verlopen. Nu een revalidatieproces van 4 maanden. Over 3 weken controle.

Contactpersonen bij Dierenhulp Zonder Grenzen

Vanwege de gang van zaken is onze contactpersoon gestopt met werken voor de stichting. Namens de stichting heeft ze ons verteld dat we een gezonde hond zouden krijgen. Nu anders blijkt, en het contat met de stichting zeer moeizaam verloopt, heeft mevrouw B. besloten te stoppen met de begeleiding en opvang van honden. Een vervangende contactpersoon hebben we niet gekregen.

Na een aantal telefoontjes en emails naar de algemene contactinformatie van de stichting hebben we nu summier contact met mevrouw de L. De antwoorden op emailberichten die we van deze mevrouw krijgen scheppen geen duidelijkheid. Geen enkel woord van medeleven en vragen woorden niet duidelijk beantwoord.





Update 1-12-2016

Gisteren voor controle geweest bij Tobias van Dierenkliniek Steenwijk. Het herstel van zijn geopereerde pootje loopt op schema. Nu is het een kwestie van aansterken en fysio.

Vanaf nu mag en moet er langer gewandeld worden, en over een maand is er geen beperking meer qua wandeltijd. Wel opletten de komende 3 maanden dat hij de poot niet teveel belast met spelen en springen.


Update 4-1-2017

Het haar op zijn geopereerde poot begin nu flink te groeien. Ook beweegt hij zich beduidend beter. De knie is nog niet helemaal soepel, maar met fysiotherapie moet dat goed komen. Hier een recent filmpje waar Bas loopt met onze dochter.




Update 31-1-2017

Kleine terugslag; Bas loopt ineens erg slecht. De dierenarts denkt na het zien van onderstaand filmpje aan een gescheurde meniscus of gescheurd bindweefsel. Hij (Tobias) wil hem zien. Dus weer een tripje Kampen - Steenwijk maar we hebben het er graag voor over. Aangekomen bij de dierenkliniek werden we meteen geholpen. Na onderzoek bleek het slechts te gaan om een milde spier verrekking, of iets wat daar op lijkt. Het is in ieder geval niks ernstigs. Gelukkig hebben we ons voor niks zorgen gemaakt. 2 weekjes aan de lijn houden en niet spelen met andere honden is het advies.

Op het filmpje zie je hoe onze hond Bas loopt met zijn verrekte spier of pees. Je ziet duidelijk dat zijn linkerpoot een rare knikbeweging maakt.



Update 2-2-2017

Bas blijkt een fikse oorontsteking te hebben. Dat wordt een paar dagen aan de oordruppels. 

Belangrijk om nog even te melden is dat we enkele weken geleden iets hebben vernomen van Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen. Op onze email met de factuur van de knie operatie als bijlage (verstuurd kort na de operatie) kregen we een reactie van mevrouw de L.; "We hadden eerst moeten overleggen over de kosten alvorens we de hond lieten opereren. Een eventuele vergoeding door de stichting komt hiermee in gevaar. Op de website staat dat er een maximale vergoeding kan zijn van € 100,-". Ok, alsof we de knieoperatie zouden laten afhangen van het al dan niet reageren van Dierenhulp Zonder Grenzen. 

Daarbij komt dat we wel degelijk gecommuniceerd hebben over de operatiekosten met de stichting, waarop we een uitleg retour kregen van Bas zijn conditie. Maar daar zaten we niet op te wachten. Wat er aan onze hond mankeert wisten we al van 2 dierenartsen. We hadden ons immers uitgebreid laten infomeren naar de mogelijkheden bij patellaluxatie bij de dierenarts in Kampen, en daaropvolgend de gespecialiseerde dierenkliniek in Steenwijk.

Verder liet de L. eerder al weten dat ze de kosten ter beoordeling zal sturen aan het bestuur. Maar aangezien we verder niks vernemen - deze belofte is alweer zo'n 2 maanden gelden gedaan - en ontwijkende antwoorden krijgen hebben we weinig vertrouwen in een goede afloop.

Het wordt tijd om een advocaat in te schakelen vinden we. Op een andere manier komen we er niet uit zo lijkt het. 

De tweede operatie, nu van zijn rechter achterpoot, staat gepland voor woensdag 29 maart 2017.

Update 3-2-2017

We hebben contact gezocht met een advocatenkantoor en de situatie voorgelegd. Zij gaan zich de komende tijd verdiepen in de gang van zaken.

Video's: nog even aansterken voor Bas zijn volgende operatie..







De laatste operatie

Inmiddels heeft Bas op woensdag 29 maart 2017 zijn (hopelijk en naar alle waarschijnlijkheid) laatste operatie gehad. Deze knieoperatie was nog complexer dan de vorige maar het is snel gegaan en succesvol verlopen. Op 12-4-2017 moeten we terug voor de eerste controle, woensdag 10 mei 2017 de laatste. Als alles goed verloopt dan mag Bas rond juli/ augustus de buurkatten weer terroriseren!

Nu afwachten op de financiële bijdrage van Dierenhulp Zonder Grenzen.

Bas in zijn bench na de tweede knieoperatie
Eerste stapjes na zijn 2e knieoperatie


Update 11-6-2017 - geen reactie van Dierenhulp zonder Grenzen
Het is inmiddels alweer 2 maanden geleden dat we het laatste emailbericht van een medewerker Coördinator nazorg kregen met de mededeling "Ik zal het doorgeven aan het bestuur". Zoals verwacht hebben we geen reactie gekregen. We verwachten nu binnen een week duidelijkheid te krijgen over de vergoeding van Dierenhulp zonder Grenzen of anders gaat onze advocaat er vol tegenaan. 

Ondertussen sterkt onze hond Bas verder aan. Naar verwachting is zijn 2e knie binnen enkele weken volledig hersteld zijn en zal hij in augustus 2017 weer naar hartenlust kunnen spelen.

Dierenhulp zonder grenzen
Bas zijn typische manier van zitten na de knieoperaties

Dierenhulp zonder grenzen
Mooie foto van onze hond Bas

Augustus 2017: Bas werkt aan zijn conditie

Omdat onze hond per operatie 4 maanden lang rustig aan moest doen heeft zijn conditie een achterstand opgelopen. Daarom lopen we vanaf augustus 2017 weer hele stukken met hem, vaak wel 4 x per dag een uur, en laten we hem onbeperkt spelen met andere honden.


En vanaf september in de bakfiets :P



Januari 2018: vuurwerkangst en nog niks vernomen van DZG

Rond de jaarwisseling was Bas erg bang voor het vuurwerk. Hij leek banger dan vorig jaar, maar dat kan ook zijn omdat er meer geschoten werd met melkbussen in Kampen. In een straal van nog geen 300 meter hadden we 5 groepjes melkbusschieters om het huis! Daarom gaan we sinds enkele dagen 2 x per dag naar het bos. Daar loopt hij ontspannen en durft er zijn behoefte te doen.

Bas zijn knieën zijn volledig genezen, al houdt hij zijn vreemde loopje. Ook zit hij echt op zijn kont zonder zijn knieën in te trekken. Zolang het daarbij blijft hoor je ons niet klagen. Wel hinkt hij een beetje als hij hard speelt met grotere honden. Daarom gaan we de meest wilde honden uit de weg.

Zoals verwacht laat Dierenhulp Zonder Grenzen niets van zich horen. Na wat omzwervingen hebben we een nieuwe advocaat gevonden die onze belangen gaat behartigen. Hij heeft een nette en duidelijke brief opgesteld die eerdaags op de post gaat.

Knieoperatie onze hond





Geen opmerkingen:

Een reactie posten